top of page

Könyv- és filmajánlók

Pszichológiailag érdekes alkotások, amiket szeretünk, ajánlunk.

Andre Agassi: OPEN

KÖNYV

Nem olvasok önéletrajzokat és mindegy, hány teniszmeccset nézek végig, a mai napig nem tudom elmondani az alapszabályait.
Ez mégis az egyik kedvenc könyvem.
Mert nem a teniszről szól és bár rengeteg érdekes háttérinformáció van benne, nem is Andre Agassiról szól. Ez a könyv az Életről szól.

Rácmolnár Lili könyvajánlója

agassi_edited.jpg

Hihetetlen (Unbelievable)

SOROZAT

A Hihetetlen egy 8 részből álló televíziós dráma, melyet a bemutatása óta eltelt alig fél évben világszerte 32 millióan néztek meg, Barack Obama pedig a 2019-es évi filmajánlói közé választotta.
A Hihetetlen egy több cselekményszálon futó krimisorozat, melyben két különböző állam nyomozói ugyanazt a sorozatelkövetőt üldözik, egy harmadik városban nevelő szülők mellett felnőtt fiatal lányt pedig hamis vallomással vád alá helyeznek egy kísértetiesen hasonló támadásról tett beszámoló után.
A Hihetetlen a nemi erőszakról szól.

És teszi mindezt a legfontosabb szemszögből: az áldozatokéból.

Rácmolnár Lili filmajánlója

hihetetlen.jpg

Ted Chiang: Kilégzés

KÖNYV

Ted Chiang sci-fi novellái a filozófia határterületén mozognak - olyan, mintha fognánk a kaleidoszkópot, amin át jelenlegi világunkat nézzük és fordítanánk rajta egyet. A kapott kép  nagyon hasonló, csak pár, néha aprónak tűnő körülményben tér el a valóságostól, mégis annyira mássá teszi azt a történetben szereplő fiktív világot, hogy mélyen elgondolkodtat, mi lenne, ha jelen pillanatban, ezen a helyen is így működne az életünk. Nagyon emlékeztethet minket a mostani helyzetünkre: a világunk megmaradt, de fordult a kleidoszkóp és ettől sok minden megváltozott.

Gaál Szilvia könyvajánlója

kilégzés.jpg

A móló (El Embarcadero)

SOROZAT

A két évados spanyol sorozat egy kettős élet élő férfi, Oscar bemutatásával foglalkozik - életről, halálról és az újrakezdés lehetőségeiről mesél nekünk.
A móló egy helyenként fájdalmasan valóságos gondolatkísérlet, melyben olyan bebetonozott „klasszikus” értékeket rakhatunk saját belső mérlegünkre, mint a hűség, a bizalom, az önmagunkról alkotott elveink, vagy a család.

Hogyan találhatjuk meg lelki egyensúlyunkat, amikor a hozzánk legközelebb álló árulására fény derül? Hogyan tudunk eligazodni egy olyan világban, ahol az emberek úgy döntöttek, megválnak választott vagy rájuk akasztott címkéiktől?

Gasteiger Nóra filmajánlója

a móló.jpg

Lori Gottlieb: Maybe You Should Talk to Someone

KÖNYV (angol nyelvű)

Mi történik az üléseken a pszichológusnál?
Ők is járnak szakemberhez, ha problémájuk van?

Gyakran halljuk ezeket a kérdéseket, ez a könyv pedig pont erről szól: lehengerlő őszinteséggel, szívmelengetően emberi és szellemes hangvételben ad bepillantást abba, mi zajlik a kanapé két oldalán.

Életünk bármely pontján kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor azt érezzük, segítségre van szükségünk. Amikor már túl sokat örvénykedtünk magunk körül, de démonaink ettől nem hogy távolabb kerültek volna, hanem egyre közelebbről nyomasztanak bennünket. Ilyenkor támogathat valaki, aki képes kívülről rátekinteni a problémára és elkísérhet bennünket azon az önismereti úton, amely által rálátunk vakfoltjainkra és kiléphetünk korlátozó mintáinkból.

Így dolgozik Lori Gottlieb is terapeutaként, aki épp magánpraxisát építi Los Angelesben, és férjhez készül menni a barátjához. Majd egyszer csak minden darabjaira hullik, amikor Lorival váratlanul szakít a férfi, ő pedig egy másik pszichológus rendelőjében találja magát, hogy megértse, mi vezetett ide.

Zubány Emese könyvajánlója

maybeyoushouldtalktosomeone.jpg

Rólunk szól (This Is Us)

SOROZAT

Kevés sorozatot nézek, kevés sorozatot szeretek. Ez az egyik, ami a szívembe lopta magát.
Évekkel ezelőtt láttam az első két évadot, azóta is előfordul, hogy eszembe jut egy-egy jelenet.
Nincs benne sem erőszak, sem furcsa lények, sem időutazás. Azt is mondhatnánk, hogy teljesen átlagos emberekről szól, ez azonban mégsem lenne teljesen igaz, hiszen, hármasikreket nevelni vagy hármasikrek egyikének lenni mégiscsak különleges dolog. Ez a sorozat egy családról szól. Tagjaiban ilyen vagy olyan módon könnyen magunkra ismerhetünk.
Rólu(n)k szól.

Schuller-Kovács Luca filmajánlója

thisisus.jpg

Márai Sándor: Az igazi

KÖNYV

A mű egy nő és egy férfi monológja, a szerelemről, a házasságról, a magányról és a lehető legklasszikusabb értelembe vett polgári lét kihívásairól.
Márai nem csupán belekiáltja a
megfogalmazott kérdést: hogyan is működik egy párkapcsolat? a pusztaságba, de részt is vállal belőle. Értelmezési kereteket ad, olyan gondolatokkal, leírásokkal ajándékoz meg, melyekért szívesen visszalapozol, hogy jobban megjegyezd vagy felírd azokat.

Gasteiger Nóra könyvajánlója

márai.jpg

A vadon hercegnője

RAJZFILM

A vadon hercegnője japán rajzfilm 1997-ben született Mijazaki Hajao által és mégis elképesztően aktuális dolgokat ragad meg ma is.
Próbáljátok nyitott szívvel nézni, hogy meséljen nekünk a gyűlöletről, az emberi telhetetlenségről, de ugyanúgy meséljen a természet varázsáról és a szeretet gyógyító erejéről is.

Egyetlen rajzfilm, mégis annyi tanítás rejlik benne, annyi érték...

Dobi Barbara filmajánlója

mononoke.jpg

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér

KÖNYV

Irvin D. Yalom korunk elismert pszichoanalitikus professzora, egyik legsikeresebb és legkeresettebb könyve a Szerelemhóhér. Ebben tíz olyan páciens történetét meséli el, akik látszólag mindennapi problémákkal keresték fel őt, úgy, mint, depresszió, mértéktelen szexuális vágy, túlsúlyosság, szerelmi megszállottság, fejfájás, mégis a beszélgetések során felszínre kerül, hogy mindezek mélyén a létfájdalom gyökerezik. Úgy véli, hogy minden ember alapvető szorongásának oka az a tudatos vagy tudattalan erőfeszítés, ami arra irányul, hogy hogyan birkózzanak meg az élet kíméletlen tényeivel, a létezés adottságaival.

Bak Viktória könyvajánlója

yalom.jpg

The Last Dance

SOROZAT

Egy dokumentumfilm sorozat, amely a visszarepít az időben.

Olyan archív felvételeket lehet látni, amiket eddig soha, látni azt, hogy mi tesz egy ekkora sportolót azzá, aki, de hirtelen visszajönnek a múlt érzései is, amikor a meccseken minden 10-12 éves fiú nyújtott nyelvvel dobja a kosarakat, és hogy kosárlabdázni tudni olyan kiváltság, amitől egy picit nekünk is közünk lehet az egészhez. Michael Jordan nagysága, tehetsége mellett olyan dolgokat is kaphatunk a sorozattól, amik összekötik a kissé töredezett emlékeket, és magyarázatot vagy történetet tehetnek egy legendás csapat mögé. A történetben pedig ezek a szupersztárok is emberekké válnak.

Michael Jordan utolsó tánca a Chicago Bulls-szal.

Batal Brigitta Aishah filmajánlója

last-dance.jpg

Barnás Ferenc: Életünk végéig

KÖNYV

Barnás Ferenc műveiben mindig is izgalmas keveredés volt az életrajzi elemek és a fikció közt, s mint ilyen esetekben gyakran, szeretjük úgy hinni, a történet inkább igaz, mint a képzelet műve. 
A történet egy tizenegy gyermekes család felnőtt gyermekeinek élete, amelyet az egyik testvér, Sepi szemszögéből követhetünk. Életközépi válság, egy függetlenségéhez ragaszkodó férfi gondolatai, amibe be-be gyűrűznek a valóság prózai, olykor lelombozó, profán, általános elemei: a hétköznapok nehézségei.

Bagi Renáta könyvajánlója

barnás.jpg

Az élet maga (Life Itself)

FILM

Belegondoltunk valaha, hogy az életünk lehet, hogy épp mogyorókrémes-lekváros szendvics majszolása közben kezd megváltozni? Vagy amikor legközelebb kilépünk az utcára? Vagy épp egy szakmai bemutató esten? Említhetnénk bármely hétköznapinak látszó történést, mivel előre nem tudjuk, hogy melyik lesz a következő jelentőségteljes pillanat, amely sorsfordító lesz az életünkben. Ahogy azt sem tudhatjuk előre, hogy hány életre lesz kihatással az az egyetlen momentum…

A filmbéli utazás keretében megannyi tragikus eseménnyel is megismerkedhetünk és minden sorscsapás ellenére arra buzdít bennünket a történet, hogy legyünk reziliensek és haladjunk tovább.

Bozsánovics Judit filmajánlója

azéletmaga.jpg

Szabó Magda: Régimódi történet

KÖNYV

A könyv igazi családregény, amely három generáció történetét meséli el, három nagyon erős, ellentmondásos személyiség, mint ahogy maga Szabó Magda is az volt.

Különös és sok szempontból tragikus élet jutott ezeknek az asszonyoknak, melyek örökségét mind továbbörökítették saját leányaiknak. Amilyen nők, feleségek és anyák voltak. Kemény sorsok és kemény asszonyok, akikkel a regényben sokszor nehéz azonosulni, nehéz megérteni őket.
A Régimódi történet egyáltalán nem könnyű olvasmány, stílusában azonban van valami, ami megkönnyíti a legnehezebb történetet is.
Különösen ajánlom azoknak, akik azt érzik, hogy a problémáik, megkötözöttségeik túlmutatnak a saját életük tapasztalatain.

Schuller-Kovács Luca könyvajánlója

régmódi.jpg

Az ember, akit Ovénak hívnak

FILM

A címben szereplő Ove életét követhetjük nyomon gyermekkorától kezdve jelenlegi, idős napjaiig, amikor éppen véget szeretne vetni mindennek. Az öngyilkossági kísérlet többször meghiúsul különböző banális okok miatt, például ki kell mennie egy jóízűt dühöngeni új szomszédaival, akik nem szabályosan hajtottak be a lakóparkba.
Fekete humorú skandináv film az élet mélységeiről és magasságairól, sírva, nevetve.

Gaál Szilvia filmajánlója

ove.jpg

James Redfield: Shambhala titka

KÖNYV

Csodák minden nap történnek. Mintha létezne egy rejtélyes forrás, ahonnan időről-időre felbukkannak varázslatos bölcsességek, megannyi lehetőséggel körülölelve életünket, hogy azután tovatűnjenek. Valahogy úgy, mint ahogy a hullócsillagokat figyeljük meg a nyári égbolton. Ha a megfelelő helyen fürkésszük a sötét égboltot, hirtelen megpillanthatunk egy hullócsillagot.
Ez a fajta várakozó nézőpont egy lépéssel közelebb visz bennünket ahhoz, hogy kiteljesíthessük önmagunkat.

A Shambhala titka egy misztikus időutazásra hív bennünket és játékos könnyedséggel vezet végig a tudatosságunk fejlesztésének ösvényén.

Bozsánovics Judit könyvajánlója

shambhala.jpg

To the Bone

FILM

A To the Bone lehengerlően élethű bepillantást ad az anorexiával küzdők világába, különös figyelmet szentelve a hozzátartozók megélésére is. Utóbbi azért fontos, mert a családnak hatalmas szerepe lehet a gyógyulásban, azonban gyakran ők állnak értetlenül az előtt, miért okoz ekkora gondot egy ennyire prózai dolog: az evés. A film rendkívüli érzékenységgel mutatja be, hogy az étel általában csupán a jéghegy csúcsa.

Ugyanakkor a To the Bone páratlan példája annak is, mi történik, ha az erőforrásainkat nem arra fordítjuk, hogy harcoljunk magunkkal, hanem hogy visszatérjünk a felszínre a legnagyobb mélypontokból is.

Zubány Emese filmajánlója

to the bone.jpg
Könyv- és filmajánlók: Our Services
bottom of page