top of page

Lori Gottlieb: Maybe You Should Talk to Someone

Zubány Emese könyvajánlója

Mi történik az üléseken a pszichológusnál?
Ők is járnak szakemberhez, ha problémájuk van?

Gyakran halljuk ezeket a kérdéseket, ez a könyv pedig pont erről szól: lehengerlő őszinteséggel, szívmelengetően emberi és szellemes hangvételben ad bepillantást abba, mi zajlik a kanapé két oldalán.


Életünk bármely pontján kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor azt érezzük, segítségre van szükségünk. Amikor már túl sokat örvénykedtünk magunk körül, de démonaink ettől nem hogy távolabb kerültek volna, hanem egyre közelebbről nyomasztanak bennünket. Ilyenkor támogathat valaki, aki képes kívülről rátekinteni a problémára és elkísérhet bennünket azon az önismereti úton, amely által rálátunk vakfoltjainkra és kiléphetünk korlátozó mintáinkból.


Így dolgozik Lori Gottlieb is terapeutaként, aki épp magánpraxisát építi Los Angelesben, és férjhez készül menni a barátjához. Majd egyszer csak minden darabjaira hullik, amikor Lorival váratlanul szakít a férfi, ő pedig egy másik pszichológus rendelőjében találja magát, hogy megértse, mi vezetett ide.


Pszichológus és klienseinek élete párhuzamosan bontakozik ki előttünk. Egy év leforgása alatt négy személy belső utazásának lehetünk szemtanúi: megismerhetjük a harmincas, frissen házasodott Julie-t, aki a rákkal küzd; John-t, a Hollywood-i producert, aki nem tudja elviselni, hogy “idiótákkal van körülvéve”, Rita-t, aki szerint annyira kilátástalan az élete, hogy ha a következő születésnapjáig nem változik a helyzet, véget vet neki; és a húszas éveiben járó Charlotte-ot, aki függőségeiből keresi a kiutat.


Közben pedig Lori saját önismereti folyamatában szembesül azzal, amit klienseinél annyiszor látott már: gyakran nem is a hozott probléma a valódi gond, hanem valami teljesen más, feltárásra váró téma.


Sokszor ütközünk ilyenkor ellenállásba, hiszen ez azzal jár, hogy szembenézünk eddigi, gyakran hátráltató működésünkkel, és felismerjük, mától kezdve cselekedhetünk másképp is. Ez a szabadság pedig gyakran ijesztő, ha eddig nem tudtunk, vagy nem mertünk élni ezzel.


Végig áthatja a könyv minden oldalát egy fundamentális tény, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: a pszichológus is ember. És mint ilyen, ugyanazokkal a rejtélyekkel, kihívásokkal, örömökkel és bánattal találkozunk az életben, mint a klienseink. Ezáltal tudunk kapcsolódni a hozzánk fordulókhoz és így történhet meg, hogy saját önismereti utazásunkon nekünk is ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, melyeket annyiszor kérdezünk másoktól, de egyedül erre valahogy mégsem gondoltunk.


Amíg nem próbáltuk, sokszor megfoghatatlannak tűnik, miért leszünk jobban pusztán attól, ha hetente beszélgetünk valakivel a kanapén. Főleg úgy, hogy hihetetlen bátorság és bizalom kell ahhoz, hogy egy idegennek megnyíljunk, megosztva vele a gondolatokat, amelyeket sokszor még magunknak sem merünk bevallani. Ezért fektetünk akkora hangsúlyt a kapcsolat kiépítésére és a szövetség megerősítésére.


A történetmesélés során gördülékenyen, mégis nagyon életszerűen bontakozik ki előttünk, hogy épül fel egy ilyen folyamat. Számos pszichológiai elmélet kerül bemutatásra az ülések leírása közben, sallangmentesen és szórakoztatóan, így könnyű a mindennapokhoz kötni ezek bölcsességét.


Ahogy Gottlieb végigkalauzol bennünket az eseteken és saját önismereti utazásán, megismerhetjük, mi történik akkor, ha felelősséget vállalunk az életünkért, elállunk a saját útunkból és merünk hinni abban, hogy lehet ezt másképp is csinálni.


Mind kliensként, mind pszichológusként hihetetlen erőt meríthetünk ezekből a történetekből, melyek az emberi természet változásra és növekedésre való képességének inspiráló példái.A könyv angol nyelven nyomtatott, audio és e-book formájában is elérhető az Amazon-on.

Lori Gottlieb: Maybe You Should Talk to Someone: About Us
bottom of page