top of page

Család- és párterápia


A család- és párterápia alapja a rendszerszemlélet, hiszen a párkapcsolat és a család több, mint a benne élő egyének összessége.
A pár, illetve a család tagjai között mindig létrejön egy kölcsönös egymásra hatás, aminek mentén élik mindennapjaikat. Működésüket rengeteg dolog befolyásolhatja: az egyén, a pár és a család aktuális életciklusainak kihívásaitól kezdve, a transzgenerációs mintákon át, a gyermekkori kötődésünk során tudattalanul megtanult kapcsolódási mintázatainkig. A kapcsolati feszültségek, nehézségek az egész családra, és annak működésére is hatással vannak.

Az, hogy ebben a szövevényes hálóban elakadunk valamiben, teljesen természetes. Ha ilyenkor segítséget kérünk, azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk az életünk további alakulásáért.

A család- és párterápia célja az elakadások átdolgozása, az erőforrások mozgósítása, és egy mindenki számára optimálisabb rendszer kialakítása, melyben elégedettebben élhet valamennyi családtag.

PÁRTERÁPIA:

A párterápiás munka fókuszában a kapcsolat áll. Ehhez elengedhetetlen, hogy megismerjük a pár mindkét tagjának valóságát, hogy felderíthessük, miként alakítják az egyéni történetek és megélések a kapcsolatuk dinamikáját.

Egy párkapcsolatban számtalanszor kell döntést hoznunk. Ez van, hogy tudattalanul történik és csak a döntésünk következményeivel találkozunk és van, hogy tudatosan.
A párterápiás helyzetekben elhatározzuk, hogy szeretnénk tenni valami azért, hogy:

- újra megtaláljuk a kibillent egyensúlyt,

- megtanuljuk a másik fél számára a legérthetőbb módon kifejezni magunkat,

- meg tudjuk hallgatni a társunkat úgy, ahogy korábban valami miatt nem sikerült,

- megtaláljuk az utat egymáshoz, amit úgy érzünk, még teljes köd borít.


Egy párkapcsolati elakadásnak sokszor az is az oka, hogy - szinte észrevétlenül - telik az idő, és az új életciklus új kihívásokat hoz. Lehet, hogy a mindennapokban feszülő ellentétek látszólagos ellentmondása túlcsordult bennünk, köztünk. Van, hogy a köztünk tátongó szakadékon egyszerűen nem jut át a hang, hiába kiabálunk, lehet, hogy elfáradtunk vagy egyszerűen elakadtunk, de az is lehet, hogy szeretnénk csak szépen elengedni egymást.
Az intimitás és a szabadság iránti vágyunk, a biztonságra törekvés és a változásra való igényünk összehangolásának kulcsa egyaránt az önérvényesítés és az együttműködés egyensúlyának megtalálása.

Szakemberként, bármennyire is szeretnénk, nem tudunk konkrét tanáccsal szolgálni klienseink párkapcsolati kihívásaival kapcsolatban, abban azonban tudjuk segíteni a párokat, hogy beszélgetéseink mentén kívülről ránézve felderítsük a problémáikat, amikre aztán közösen tudják megtalálni saját megoldásukat, mely mindkettőjük számára elfogadható és működőképes.

CSALÁDTERÁPIA:

Családnak tekintünk mindenkit, akik családként tekintenek magukra.

Mint minden rendszer, a család is időről időre változásokon, megújuláson megy keresztül, hogy a belső és külső változásokra adaptívan reagáljon. A családi életet ciklusokra szoktuk felosztani, és ha a család egyik életciklusról a másikra nehezen vált át, megborul a család egyensúlya, és működési zavar keletkezhet. A család elakadása sokszor egy-egy családtag viselkedéses vagy szomatikus zavaraiban ölt testet. Legtöbbször a család ilyenkor szokott családterapeutát keresni, aki aztán a családdal, mint rendszerrel dolgozik – azaz nem kizárólag a tünethordozó családtagra koncentrál.


A terápiás beavatkozás ezáltal nemcsak a családban a nehézségekkel küzdő egyént érinti, hanem a családot, mint rendszert. Ezt az egységet (szülői, párkapcsolati, gyermeki) alrendszerek alkotják; a családterápia hatékony segítséget tud nyújtani akár az alrendszerek közötti konfliktus esetén (pl. család kamasz gyerekkel), akár a családot kívülről érintő nehézségekkel kapcsolatban (országváltás, iskolákkal, intézményekkel való konfliktus, környezeti hatások, váratlan események).

A családterápia nem csak az aktuális kommunikációs zavarokban, kapcsolati nehézségekben tud segíteni, de a problémák feltárása és megoldása lehetőséget teremt arra is, hogy a család ne örökítse tovább a következő generációnak a saját nehézségeit, illetve rálátást nyerjen, és le tudja tenni azokat a dinamikákat, amiket akár generációk óta hordozhat magában.

Egy család- vagy párterápiás alkalom díja:

  • magyar nyelvű egyéni vezetés esetén 28.000 Ft, angol nyelven 30.000 Ft, hossza 80 perc,

  • páros vezetés esetén 36.000 Ft, hossza 90 perc.


Elérhetőségek:

Bernáth Flóra és Hargitai Míra: bernath.flora@thetherapy.hu

Takács József és Pál Krisztina: takacs.jozsef@thetherapy.hu

Család- és párterápia: About Us
bottom of page