top of page

Gyásztanácsadás

személyes és online formában

Vannak témák, melyekkel modern emberként nem tudunk megbírkózni. Menekülünk előlük.
A halál különösen kiemelkedik ezek közül.
Pedig attól, hogy nem beszélünk róla, még ott van. Csak még jobban ott van. A gyász és a veszteség ugyanis a legközösebb tapasztalásunk, mely minden emberi élet része.


Elmúlt a Halottak napja és elmúlt az idő, amikor a gyásznak „hivatalos létjogosultsága” van. A környezet pedig elvárja, hogy most már legyünk jobban, „lépjünk túl”. Mi mégsem vagyunk jobban...
Maga a gyász normatív jelenség, melynek lefolyása természetes - kellene, hogy legyen.
Ám folyamatosan megújuló, mindenre instant megoldást kereső világunkban feldolgozása gyakran elakad;
nem adják meg nekünk az időt és a teret arra, hogy fájjunk. Így megpróbálunk inkább nem gondolni rá,
igyekszünk eltemetni az érzést is a halottunkkal.
Mindeközben azonban egyre csak érezzük a tátongó, betölthetetlennek tűnő űrt és gyakran azon kapjuk magunkat, hogy ebben a hiányérzetben másokhoz is még nehezebb kapcsolódnunk – másokhoz, akiknek, szemben a mi veszteségünkkel, teljes az életük.


Freud elnevezése, a gyászmunka különösen jól írja le az időszakot: szinte emberfeletti munka mindennap benne lenni abban az érzésben, hogy egy adott (kezdetben végeláthatatlannak tűnő) ideig semmi nem lesz jobb.
Néha olyan nehéz, hogy szinte jobbnak tűnik bele sem kezdeni...


Ekkor segíthet az, ha valaki vállalja, hogy végigmegy velünk ezen az úton. Ott ül velünk a legnagyobb fájdalomban, de amikor szükséges, új perspektívákat tár elénk.
Valaki, aki kísér, ahogy megtanulunk élni Nélküle. És érti, elfogadja azt, hogy az elnevezzéssel ellentétben, a gyászt és a veszteséget teljesen feldolgozni nem lehet; a gyász bizonyos formában mindig velünk marad, hiszen az életünk örökre megváltozott tőle.


A gyásztanácsadás arra ad lehetőséget, hogy ebben a megváltozott helyzetben idővel újra szeretetben tudjunk lenni önmagunkkal és az életünkkel – melynek most már része a veszteségünk is.

Egy gyásztanácsadás alkalom 50 perc hosszú, díja 16.000 Ft.

Gyásztanácsadás: About Us
bottom of page