top of page

Bernáth Flóra

személyközpontú tanácsadó, művészetterapeuta,
képzésben lévő család- és párterapeuta

Egy rövid kitekintés után, angol-magyar szakos tanári pályáról érkeztem a csoportterápiába és művészetterápiába. A Magyar Művészetterápiás és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesületnél szereztem művészetterapeuta végzettséget, és az elkövetkezendő években főleg női fókuszú művészetterápiás csoportokat vezettem.
Érdeklődésem a csoportfolyamatokról fokozatosan fordult az egyéni lélektan felé. Glasgow-ban, a Strathclyde Egyetemen szereztem meg személyközpontú terapeuta (counsellor & psychotherapist) végzettségemet. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Carl Rogers egykori tanítványától, Robert Elliott professzortól is tanulhattam a humanisztikus és személyközpontú megközelítést.
Gyakorlatomat az egyetemi Kutató Klinikán és a Wellbeing Scotland nevű szervezetnél végeztem, akik szexuális abúzus túlélőinek kínáltak térítésmentes terápiát. Míg előbbinél a terápiás folyamatok személyközpontú kutatásmódszertanát sajátíthattam el, utóbbinál rengeteget tanulhattam a traumát és bántalmazást túlélők lelki folyamatairól.
Az egyetem elvégzését követően egy glasgow-i gimnáziumban kezdtem dolgozni kamaszokkal, illetve ezzel párhuzamosan a Tom Allan Centre-ben, és egy Co-Flow nevű szervezetnél felnőtt kliensekkel.
Csoport és egyéni terápiás munkámban szerzett tapasztalataim egyre inkább fordították érdeklődésem a rendszerszemlélet és a család- és párterápia felé, jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesületnél, dr. Barát Katalinnál képződöm. Tagja vagyok a Brit Tanácsadók és Pszichoterapeuták Egyesületének, munkámat az ő etikai kódexük alapján végzem.


Hogyan dolgozom?


Azt ajánlom a klienseimnek, hogy úgy és ott találkozzunk, ahol éppen tartanak az életükben.  Elfogadom őket úgy, ahogy vannak, és hitelesnek tekintem az érzéseiket. Üléseink alatt egy biztonságos teret kínálok, ahol lehetőségünk van feltérképezni az érzéseiket, melyben a kliensek képessé válnak arra, hogy rá tudjanak tekinteni az életükben felmerülő nehéz helyzetekre, annak érdekében, hogy ezekben változást tudjanak elérni.
Minden ember egyedi tapasztalatokkal és egyéni élményfeldolgozási, reagálási mintákkal rendelkezik, éppen ezért nem címkézem sem az érzéseiket, sem a klienseket, és főként nem ítélkezem. Ehelyett odafordulok és igyekszem a legpontosabban meghallani a személyes tapasztalataikat, hogy aztán abban segítsem őket, hogy képessé váljanak saját erőforrásaik felfedezésére és azok lendületbe hozására. 
Ahelyett, hogy megmondanám a klienseimnek, hogy mit csináljanak, az a célom, hogy segítsek újrakapcsolódni  önmagukhoz, hogy ők fedezhessék fel a válaszokat a saját kérdéseikre. Ez egy olyan együttműködést kíván, amiben együtt dolgozunk a klienssel azon, hogy jobban megértse, kicsoda ő valójában, és hogyan tud hatékonyan kialakítani olyan megküzdési stratégiákat, melyek tartósan segítenek neki abban, hogy teljes és kielégítő életet éljen.

Jelenleg online és személyesen, angolul és magyarul is dolgozom.

Sessions in English are available with Flora. For more information about her, please click here: www.florabernathpsychotherapy.com.


Elérhető programjaim:
Pszichológiai konzultáció

Psychological Consultation

Család- és párterápia


Elérhetőségem:
bernath.flora@thetherapy.hu

Bernáth Flóra: Meet the Team
bottom of page