top of page

Rácmolnár Lili

pszichológus, gyásztanácsadó

Pszichológus vagyok, ami számomra nem munka, hanem hivatás; egy valóra vált gyerekkori álom. 12 évesen egy dologban voltam biztos: segíteni szeretnék az embereknek, hogy boldogabbak legyenek. Ez azóta sem változott.

Az élet közben úgy hozta, hogy először angol nyelvtanár lettem. Hálás vagyok a tanítványaimnak a 9 év tapasztalatért, ami végül a pszichológusi munkám legfontosabb alapja lett: ugyanazt az üzenetet mindenkinek másképp, a számára legmegfelelőbb módon közel hozni.

Az ELTE-n eltöltött évek építették fel bennem mindazt, amiben ma a legjobban hiszek: az egész több, mint a részek összessége. Életünk apró-cseprő dolgaitól a legfontosabb történésekig mindent csak rendszerben lehet megérteni és elfogadni.
Ebből a rendszerszemléletből kiindulva kezdtem még az egyetem alatt szervezetfejlesztéssel foglalkozni, ahol a tréning keretek közt ismertem meg igazán a csoportdinamikai folyamatokat.
Később, a kórházi munkám során jöttem rá végleg, hogy a szerteágazó elméleti tudás elengedhetetlen alap, ami nélkül nem lehet és nem szabad dolgozni, de az élet összetett rendszerében sosem léteznek a tankönyvekben meghúzott éles határvonalak. Az életben csak emberi sorsok és történetek vannak, valamint a hozzájuk tartozó döntések.
Az egyetem klinikai és egészségpszichológia szakirányán kivételes tanároktól tanulhattam meg a  történetek mélyén mindig megtalálni az Embert, akihez lehet kapcsolódni. És azt, hogy ez a kapcsolat lesz az, amire támaszkodni lehet a problémákból kivezető út során.
Külön köszönettel tartozom mindazért, amit szakmailag és emberileg is Dr. Demetrovics Zsolt és Dr. Kőváry Zoltán személyétől kaptam.

Ebben a rendszerben számomra mindig helye volt a spiritualitásnak is. 2015 nyarán végigültem 10 nap néma Vipassana meditációt. A csend a hatalmas önismeret mellett a szakmai hozzáállásomhoz is rengeteget adott: megtanított igazán jelen lenni és figyelni.
Figyelni és meglátni: a jelenben a múltat, a velem szemben ülő mögött a családot, a szülőben a bizonytalan gyermeket. A fényben az árnyékot és az árnyékban a fényt.


Magán és szakmai életem egyaránt meghatározó témaköre az élet és halál kapcsolata, a veszteségeink feldolgozása és a belőlük való növekedés lehetősége. 
Veszteségeink közül is különösen kiemelkedik a gyász. Attól, hogy rohanó világunkban szinte mindenre van azonnali megoldás, mindig is lesznek olyan örök emberi folyamatok, melyek nem zajlanak le gyorsabban. Olyanok, melyeket nem lehet meg- és kikerülni. Csak szembenézni velük.
A Napfogyatkozás Egyesületnél végeztem előbb gyászcsoportvezetőként, majd gyásztanácsadóként, ahova Singer Magdolnához a gyászról és a halálról mentem továbbtanulni, közben pedig az életről tudtam meg a legtöbbet.

Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy veszteségek nélküli élet. De nagyon hiszek Jung abban a gondolatában, hogy nem azok vagyunk, ami történt velünk, hanem azok, amikké válni akarunk.

Ebben a szellemiségben dolgozom a mindennapok során, folyamatos önismeret és szupervízió mellett.


Psychological Consultation sessions in English are available with Lili. For more information, please find her email address below.

Elérhető programjaim:

Pszichológiai konzultáció
Gyásztanácsadás
Psychological Consultation

Elérhetőségem:
racmolnar.lili@thetherapy.hu

Rácmolnár Lili: Meet the Team
bottom of page