top of page

Hargitai Míra

mentálhigiénés szakember, képzésben lévő család- és párterapeuta

A legérdekesebb dolog számomra az emberek közötti kapcsolati dinamikák megfigyelése.
Egy évtizednyi pedagógusi hivatás után jelenleg mentálhigiénés szakemberként és képzésben lévő család-és párterapeutaként úgy érzem, hogy a saját utamon járok. Ez az út -ahogy a magánéletem alakulása is- minden kanyarral, kerülővel, emelkedővel és lankával együtt így van rendben, ahogy van. Ahhoz, hogy mindezzel megbékéljek, arra volt szükségem, hogy találkozzak bizonyos emberekkel, hogy megéljem a kríziseim minden árnyalatát a nehéz érzésekkel együtt és hogy vállaljam a felelősséget az életem alakulásáért.

A megtartó kapcsolatok elképesztő erejét ezen az úton tapasztaltam meg. Azokat a kapcsolatokat, amelyekben lehetek gyenge, sebezhető vagy épp tehetetlen. Gondolkodhatok és érezhetek teljesen másként, mint ahogy „kellene”, ahogy „szoktak”. Lehetek bizonytalan, kétségbeesett, hibázhatok és futhatom ugyanazokat a köröket századszor, akkor is ott vannak velem. Megéltem azt is, hogy hasonlóképpen jelentős, azonban egészen más szerepe van egy családi, baráti, valamint egy objektív, külső szakmai szemnek. A saját segítőim kiválasztása során vezető szempont volt, hogy a szakember mellett lássam az embert is bennük. Így igyekszem jelen lenni a klienseim számára én is, a személyközpontú megközelítés elvei alapján.

Elengedhetetlennek tartom ezt a szemléletmódot egy olyan légkör megteremtéséhez, ahol nem csak a „politikailag korrekt” érzéseket és gondolatokat lehet megélni és kimondani, hanem azokat is, amiket sokszor saját magunk előtt is nehéz vállalni. Hihetetlen felszabadító ereje van egy olyan momentumnak, amikor hozzáférünk egy mélyen lévő érzéshez és ki tudjuk fejezni azt a társunk vagy egy családtagunk előtt, aki ezt nyitottan tudja fogadni. Esetleg épp a másik oldalon ülve, be tudjuk fogadni a szerettünk őszinte megosztását magáról úgy, ahogy korábban nem tapasztaltuk még.

Ahogy lépésről lépésre egyre bátrabbak vagyunk ezekben a helyzetekben, úgy rajzolódik ki szépen lassan a kapcsolatunknak, a családunknak egy még valódibb és elevenebb arca és így tapasztalhatjuk meg a kapcsolatok gyógyító erejét.

Hiszek abban, hogy mindenkinek a birtokában van az a képesség és erő, amire szüksége van a kihívásában. Úgy gondolom, valamennyi élethelyzet hordozza magában a növekedés, a tanulás vagy éppen a kapcsolataink erősödésének lehetőségét.
A mindezek megtalálásához vezető úton szeretném kísérni klienseimet.


Munkám folyamatos önismeret, valamint szupervízió mellett végzem.

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”
/Weöres Sándor/

Elérhető programjaim:
Család- és párterápia 

Mentálhigiénés segítő beszélgetés

Elérhetőségem:

hargitai.mira@thetherapy.hu

Hargitai Míra: Meet the Team
bottom of page