top of page

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér

Bak Viktória könyvajánlója

„Képzeljük el, hogy három-négyszáz embert, akik korábban soha nem találkoztak, arra kérnek, álljanak párba, és tegyék fel a másiknak azt a kérdést, hogy „Mire vágysz”? Újra és újra. Hát létezik ennél egyszerűbb dolog?”


Irvin D. Yalom korunk egyik legelismertebb pszichoanalitikus professzora, orosz zsidó bevándorlók gyermekeként született 1931-ben Washingtonban. A város egyik legszegényebb negyedében nevelkedett, ahol virágzott a bűnözés és művelődni kevésbé volt lehetőség. A mellett, hogy családja élelmiszer üzletében kellett segédkeznie, ideje nagy részét olvasással és a helyi könyvtár látogatásával töltötte. Ma már számtalan könyv és kutatás fűződik nevéhez, elsősorban az egzisztencialista pszichoterápia és a csoportpszichoterápia területén. A legnagyobb népszerűséget mégis a pszichoterápiás történeteket felölelő írásai hozták meg számára, amikben saját praxisából emel ki érdekes, tanulságos eseteket, sajátos lehengerlő, magával ragadó megfogalmazásával. A történetekből átsüt az emberszeretet, az empátia és a bölcsesség, sokszor mulattató, olykor pedig mélyen megrázó formában. Yalom nem zárkózik el a legkényesebb kérdések taglalásától sem, úgy, mint a páciens-pszichoterapeuta bensőséges viszonya, a közös terápiás munka buktatói, és őszintén írja le saját érzéseit, valamint azt, hogy ezeket hogyan használja fel a terápia során.


Egyik legsikeresebb és legkeresettebb könyve a Szerelemhóhér. Ebben tíz olyan páciens történetét meséli el, akik látszólag mindennapi problémákkal keresték fel őt, úgy, mint, depresszió, mértéktelen szexuális vágy, túlsúlyosság, szerelmi megszállottság, fejfájás, mégis a beszélgetések során felszínre kerül, hogy mindezek mélyén a létfájdalom gyökerezik. Úgy véli, hogy minden ember alapvető szorongásának oka az a tudatos vagy tudattalan erőfeszítés, ami arra irányul, hogy hogyan birkózzanak meg az élet kíméletlen tényeivel, a létezés adottságaival.


E történetek egyenként tanulságot hordoznak, és végig kísérhetjük, hogy a közös munka során hogyan jutnak el a terápia első meghatározó élményéhez, ahhoz, hogy felelősséget vállaljanak saját életük nehézségéért. Például a férfi, aki keserűen panaszkodik arról, hogy a kotnyeles, irányításmániás felesége a házasság börtönébe zárta, amiből képtelen továbblépni, egészen a felismerésig, hogy ő maga is ugyanolyan felelős börtönének létrejöttéért. Vagy a kórosan elhízott nő, aki minden alkalommal beismerte terapeutájának, hogy az ülés után nagy zabálást fog tartani, arra kényszerítve a szakembert, hogy vegye át az irányítást élete fölött.


Ezek a történetek az átlagembernek íródtak, semmilyen pszichológiai előképzettség nem szükséges hozzá, ezért is olyan népszerűek. Yalom stílusa beszippantja az olvasót, sokszor ránt a mélybe és emel magaslatokba, sokszor szórakoztató, de egyben érzelmileg felkavaró is. Bebizonyítja, hogy nemcsak, hogy szembenézhetünk a létezés bizonytalanságával, de azt is, hogy e szembenézéssel tartalmasabbá tehetjük életünket, személyiségünk fejlődhet.


További ajánlott kötetei, melyek szintén pszichoterápiás történeteket dolgoznak fel: A terápiás hazugságok (2016), Minden nappal közelebb (2018), A terápia ajándéka (2013), A magyar macska átka (2013).


A könyv 2018-as magyar kiadása a Park Kiadónál érhető el.

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér: About Us
bottom of page