top of page

Hihetetlen (Unbelievable) - minisorozat

Rácmolnár Lili filmajánlója

A Hihetetlen egy 8 részből álló televíziós dráma, melyet a bemutatása óta eltelt alig fél évben világszerte 32 millióan néztek meg a Netflix műsorkínálatában, számos filmkritikai jelölést és díjat kapott (köztük Golden Globe-jelölést hozott mindhárom női főszereplőnek), Barack Obama pedig a 2019-es évi filmajánlói közé választotta.
A Hihetetlen egy több cselekményszálon futó krimisorozat, melyben két különböző állam nyomozói ugyanazt a sorozatelkövetőt üldözik, egy harmadik városban nevelő szülők mellett felnőtt fiatal lányt pedig hamis vallomással vád alá helyeznek egy kísértetiesen hasonló támadásról tett beszámoló után.
A Hihetetlen a nemi erőszakról szól.


És teszi mindezt a legfontosabb szemszögből: az áldozatokéból.


Míg Amerikában minden 6. nő esik áldozatul  elkövetett, vagy megkísérelt nemi erőszaknak az élete során, az összesített világadatok (igen, ebbe Magyarország is beletartozik...) szerint az elkövetett erőszakok több, mint 90%-át SOHA NEM jelentik a rendőrségnek. Miért?

A válasz mögött számos lelki ok húzódhat: szégyen, félelem az elkövetőtől, a teljes felejtés iránti vágy, az igazságszolgáltatásban való kiábrándultság, az újratraumatizálódás lehetősége, örök stigma, a szavahihetőségük megkérdőjeleződése.
A sorozat mindezeket a jelenségeket a leghitelesebben mutatja be; ettől annyira felkavaró és erős.


Az angol nyelv a „rape culture” kifejezést használja arra, ahogy „kiszolgáljuk” és fenntartjuk a nemi erőszak meglétét az egyes társadalmakban. Nincs még egy olyan bűntény, amelyet olyan szinten távolítanánk magunktól, mint a nemi erőszak témáját.
Ennek legmarkánsabb és –megrázóbb példája az áldozathibáztatás, mely minden bűncselekmény esetén megfigyelhető, de
a nemi erőszak tekintetében a legerősebb: „Ő tehet róla.”.


A veszteségfeldolgozás folyamatok egyértelműen legnehezebb pontja az, amikor (f)elismerjük: a világ nem igazság alapján működik. Nincs olyan, hogy a jók biztosan elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig a bűntetésüket. Csak emberi sorsok és történetek vannak és a narratívák, amikben el tudjuk helyezni ezeket.
Ez egy elképesztő súlyú gondolat, ami olyan teherként nehezedik ránk, hogy a legtöbb esetben nem is tudjuk elviselni, ezért inkább eltoljuk magunktól. Erre szolgál az igazságos világba vetett hit is, mely egy olyan gondolati torzítás, mely pont azon a hiedelmen alapszik, hogy morálisan mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Annak érdekében, hogy ezt mindenáron fenntartsuk, elkezdjük úgy szűrni az információkat, hogy alátámasszák az összefüggéseket, amelyekről azt hisszük, megvédenek minket.
„Biztos úgy öltözött, biztos kiprovokálta, biztos későn indult haza, biztos rossz utcán ment, biztos... megérdemelte.”


És ha mindezek mégsem „működnek”, megkérdőjelezzük az áldozat személyét és vele együtt a szavahihetőségét. Statisztikák bizonyítják, hogy a gyerekkori szexuális bántalmazást elszenvedők sokkal nagyobb eséllyel válnak felnőttként is nemi erőszak áldozataivá. Igen ám, de ha valaki, akit molesztáltak gyerekkorában, ezért állami gondozásban nőtt fel és „balhés, problémás” gyereknek lett címkézve,  felnőttként is hasonló traumáról számol be, vajon ugyanúgy fognak hinni neki, mintha ugyanezt egy jól szituált, középosztálybeli tanárnő állítja?


A Hihetetlen húsbavágóan pontosan ábrázolja a nemi erőszak lelki következményeit. Bármennyire is fáj a téma mindannyiunknak, a történet végén mégis egy nagyon meghatározó gondolattal állhatunk fel a képernyő elől: a nemi erőszakban egyetlen ember hibás: a tettes.


Igaz történet.

 

Szereplők: Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever. A sorozat elérhető a Netlfix műsorán.

Hihetetlen: About Us
bottom of page