top of page

Márai Sándor: Az igazi

Gasteiger Nóra könyvajánlója

Gyakran a legegyszerűbb tárgyaknak is mágikus, sorsfordító ereje lehet a megfelelő kontextusban, jó helyen és a jó időben – gondolom – miközben elnézegetem a könyvemben lévő lila textil könyvjelzőt. Praktikus kis eszköz, látszólag semmi különleges, a könyv befűzött része, mely hatékonyan segíti az olvasót. Ebben a műben azonban a lila szalag szimbolikus, jelentőségteljes és megkerülhetetlen, olyan, mint maga Az igazi.


Mondd csak, miért nem tanítják a férfiak és nők egymáshoz való viszonyát az iskolákban? Egészen komolyan kérdezem ezt, nem tréfálok. Végre is, legalább olyan fontos ez, mint hazánk hegy- és vízrajza, vagy a helyes társalgás alapszabályai. Legalább annyira ezen múlik az emberek lelki nyugalma, mint a becsületen vagy a helyesíráson. Nem gondolok én semmiféle frivol tantárgyra... Arra gondolok, hogy értelmes emberek, költők, orvosok, idejében beszéljenek az emberekhez az örömről, a férfiak és nők együttélésének emberi lehetőségeiről... Tehát nem a "nemi életről", hanem az örömről, a türelemről, a szerénységről, a kielégülésről...


A mű egy nő és egy férfi monológja, a szerelemről, a házasságról, a magányról és a lehető legklasszikusabb értelembe vett polgári lét kihívásairól. Márai nem csupán belekiáltja az idézetben is megfogalmazott feladatot a pusztaságba, de részt is vállal belőle. Értelmezési kereteket ad, olyan gondolatokkal, leírásokkal ajándékoz meg, melyekért szívesen visszalapozol, hogy jobban megjegyezd vagy felírd azokat.


Az igazi olvasásával párhuzamosan önismereti fejlődésre is lehetőségünk nyílik, ha a hipotéziseket, melyek a retrospektív nézőpont és az analitikus stílus mentén alakulnak, magunkban is megvizsgáljuk. A regény fordulatokkal teli és mindkét fél szempontjainak, megélésének kifejtésével válik teljessé. Akárcsak egy jó beszélgetés, vagy egy építő jellegű konfliktus, mely akkor lesz egész, mikor mindenki elmondta a benne munkálkodó gondolatokat, érzéseket és képesek vagyunk nem csupán végighallgatni, hanem meghallani azokat.


Márai regénye élesíti lelki füleinket, ablakokat nyit más nézőpontokra, mondanivalóját magunkkal vihetjük akkor is, ha egy ideig csupán a lakáson/házon belül maradunk.

A könyv elérhető a Helikon Kiadó gondozásában.

Márai Sándor: Az igazi: About Us
bottom of page