top of page

A móló (El Embarcadero) - sorozat

Gasteiger Nóra filmajánlója

A két évados spanyol sorozat egy kettős élet élő férfi, Oscar bemutatásával foglalkozik - életről, halálról és az újrakezdés lehetőségeiről mesél nekünk. A móló egy helyenként fájdalmasan valóságos gondolatkísérlet, melyben olyan bebetonozott „klasszikus” értékeket rakhatunk saját belső mérlegünkre, mint a hűség, a bizalom, az önmagunkról alkotott elveink, vagy a család.


Hogyan találhatjuk meg lelki egyensúlyunkat, amikor a hozzánk legközelebb álló árulására fény derül? Hogyan tudunk eligazodni egy olyan világban, ahol az emberek úgy döntöttek, megválnak választott vagy rájuk akasztott címkéiktől?


A fokozatosan kibontakozó történet befogadása jóval komplexebb élményt nyújt, mint egy gyönyörű tájon, szép emberekkel leforgatott sorozat, jó zenékkel. A történet képi világa bővíti észlelésünk körét, az érzelmek megjelenítése széles palettán mozog. A karakterek fejlődésével, a retrospektív történetvezetéssel felbukkanó újabb határhelyzetek jóval a vége-főcímet követően is ellátnak bennünket lélektani kérdésekkel.


Milyen a szeretet? Határtalan és végtelen? Kimeríthető és feltételekhez kötött? Mit tekintünk árulásnak? Mikor az ember a hozzá közel állókat becsapja? Önmagunk ámításáról mit gondolunk? Léteznek-e tudatos választások, vagy az ember csupán az ösztöneiből fakadó megérzéseit racionalizálja az idő múlásával? Kizárják-e a fenti kérdések egymást, vagy bővítik az észlelésünk körét a világról és az emberi kapcsolatokról alkotott gondolkodásunkat?

A móló szereplői válaszokat keresnek egy-egy szorongató létkérdésre, mely során önmaguk árnyékos és napos oldalaival kerülnek szembe. A sorozat elragadja nézőjét és azon kaphatjuk magunkat, hogy mi is ott állunk Albufera csodálatos tájain és velük együtt keressük a válaszokat, belső értékrendünk mérlegén centizzük döntéseiket és aktívan dolgozunk befogadó, elfogadó önmagunkon.A sorozat elérhető az HBO GO műsorkínálatában, de kizárólag felnőtteknek ajánljuk.         

A móló: About Us
bottom of page