top of page

Rólunk szól (About Us) - sorozat

Schuller-Kovács Luca filmajánlója

Kevés sorozatot nézek, kevés sorozatot szeretek. Ez az egyik, ami a szívembe lopta magát.
Évekkel ezelőtt láttam az első két évadot, azóta is előfordul, hogy eszembe jut egy-egy jelenet.
Nincs benne sem erőszak, sem furcsa lények, sem időutazás. Azt is mondhatnánk, hogy teljesen átlagos emberekről szól, ez azonban mégsem lenne teljesen igaz, hiszen, hármasikreket nevelni vagy hármasikrek egyikének lenni mégis csak különleges dolog. Ez a sorozat egy családról szól. Tagjaiban ilyen vagy olyan módon könnyen magunkra ismerhetünk.
Rólu(n)k szól.


Két idősíkon követjük a család történetét. A jelenben a testvérek 36 éves születésnapjukat ünneplik. A trió lány tagja, Kate folyamatosan küzd önmaga elfogadásával, magányával és jelentős túlsúlyával. Kevin, a jóképű színész szakmai- és identitásválságban van, Randallnek pedig látszólag sínen van az élete – kiemelkedően jó állása van és az amerikai kertvárosi idillben él feleségével és két lányával. A szülők, Kate és Kevin fehérek, Randall pedig színesbőrű.


A múltbeli síkon a fiatal pár, Rebecca és Jack hármasikreket nevelnek. Itt nem mindig halad lineárisan a történet, sokkal inkább a jelen történéseit magyarázzák, egészítik ki a múltbeli események. Ez önmagában is érdekes pszichológiai szempontból. Akkor értjük meg, hogy Kevin miért képtelen elköteleződni, hogy Kate miért nem kezd el komolyan énekelni, amikor fantasztikusan tehetséges, hogy Randall miért elégedetlen a látszólag tökéletes életével, amikor  bepillantást nyerünk kisgyermekkori élményeikbe, megismerjük kamaszkori lelkivilágukat.


Bár így lenne velünk is, nem igaz? Milyen nagy segítség lenne, ha az újra és újra elkövetett rossz döntéseinket, diszfunkcionális működésünket egy-egy gyerekkori jelenettel, korábbi érzések tudatosításával megérthetnénk. Talán ez történik egy pszichológusnál. 
A lényeg persze ezután következik: „Rendben, megértettem, de hogyan tovább?”.


A sorozat szereplői szépen elindulnak ezeken az utakon, láthatjuk erőfeszítéseiket, bizonytalan lépéseiket a változás útján. Felismerik, hogy ki kell engesztelődni, meg kell bocsátani, és mindezt csak a valósággal való szembenézés után lehet megtenni. És miközben növekednek lelkiekben, közben zajlik körülöttük tovább az élet.


Találkozunk többek között magánnyal, gyásszal, féltékenységgel, kirekesztettséggel, meddőséggel, függőségekkel. És találkozunk gyógyulással.


Arra azért készüljünk fel, hogy a sorozat elég sok hatásvadász elemmel és jelenettel van megáldva, illetve megverve.  Sok könnyfakasztó monológ, életszerűtlenül hosszú ölelések, meg rengeteg „szeretlek”, de a műfaji kereteken belül, az azt meghatározó eszköztár korlátaival együtt is kiemelkedő minőséget képvisel. Egy olyan időszakban érdemes nézni, amikor pont ilyesmire vágyunk.A sorozat magyarul is elérhető a Sorozatbarát gyűjtőoldalon, eredeti nyelven pedig az Amazon Prime-on.

Rólunk szól: About Us
bottom of page