top of page
Search
  • emesezubany

Felnőttként is gyermeki lelkesedéssel


Csodálkozó szempár, önfeledt játék, kirobbanó kacagás. Ki jut ezekről eszünkbe? Ha a gyerekek, valószínűleg nem vagyunk egyedül. De mi lenne vajon, ha ez a tiszta, filter nélküli lét nem csak az ő kiváltságuk lenne? Ha mi, felnőttek is képesek lennénk újra tisztán, szívből élni?Az évek során számos közegben szocializálódunk és mindegyik tanít valamit arról, hogyan kell, illik, vagy szabad viselkedni. Ami egy teljesen természetes és hasznos folyamat, egészen addig, amíg nem vesszük annyira szigorúan ezeket a kereteket, hogy inkább szűk korlátok, mint hasznos igazodási pontok lesznek.

A kicsikből viszont még hiányzik az erős megfelelési vágy, és a hétköznapi rutin sem szippantotta be őket annyira, hogy közönyösek legyenek az élet apró csodái iránt. A jó hír, hogy mindnyájunkban ott él a belső gyermek, akire odafigyelve könnyedebben vehetjük a „felnőttködést” és megszínesíthetjük hétköznapjainkat; akkor is, ha közben felelősségteljes, sikeres életet élünk.


Mire tanítanak bennünket a gyerekek és hogyan alkalmazhatjuk világlátásukat mi is a hétköznapokban?

Éljünk az „itt és most-ban”: a kicsik nem rágódnak múltbéli hibákon és nem félnek előre a jövő kihívásaitól. Ismerjük fel, hogy minden nap egy új kezdet és merüljünk el az adott pillanatban.

Legyünk bátrak: számukra ismeretlen a kudarcoktól és a visszautasítástól való félelem, reménnyel és elhivatottsággal vágnak bele minden új dologba. Forduljunk a kis hősökhőz inspirációért, ha bátorításra van szükségünk.

Bocsássunk meg könnyedén: a gyerekek gyakran vesznek össze legjobb barátaikkal is, de soha nem tart sokáig a harag. Próbáljuk ki a megbocsátás felszabadító voltát.

Merjük kimutatni érzéseinket: kicsiként még páncélok és játszmák nélkül fejezzük ki, mi zajlik épp bennünk. Vessük le álarcainkat és tapasztaljuk meg, milyen erőssé tesz a sebezhetőség.

Legyünk őszinték: a manók „szerkesztés” nélkül, azonnal publikálnak, kendőzetlenül és természetesen, miközben mégsem bántóak. Fejezzük ki magunkat mi is egyenesen, burkolt célzások nélkül és figyeljük meg, hogy tisztulnak le kapcsolataink.

Használjuk a fantáziánkat: a gyerekek szinte folyamatosan és szabadon alkotnak, gyakran egészen új világokat. Felnőttként is bármikor visszatérhetünk egy elfeledett hobbyhoz vagy kereshetünk újat, felébresztve kreativitásunkat.

Nevessünk minden nap: kicsiként mindig találtunk okot a mókára, amiről később sem kell lemondanunk. Csempésszük könnyedséget és több mosolyt az életünkbe; ezek az apró momentumok elengedhetetlenek a tartós boldogság érdekében.

A fenti sorokat olvasva most lehet, hogy felmerül bennünk: „... na jó, de az én pozíciómban/ az én családomban/ az én teendőim mellett, mégis hogyan?!” Pedig ehhez nem szükséges fenekestül felforgatni az életünket. Csupán amikor úgy érezzük, már megint túl komolyan vennénk önmagunkat, fogjuk kézen belső gyerekünket és pillantsunk rá a helyzetre az ő szemével is. A nyár kiváló alkalom erre.


Zubány Emese pszichológus, ThetaHealing konzulens


Az eredeti cikk az InfoPont Magazin 2017. augusztusi számában jelent meg.

4 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page