top of page

Szabó Magda: Régimódi történet

Schuller-Kovács Luca könyvajánlója

Szabó Magdát olvasni talán önmagában véve is „régimódi” dolog. Van a regényeiben valami nosztalgikus, ami a nagyszüleinkről, dédszüleinkről szól. Visszarepít egy másik Budapestre, egy régi Magyarországra, aminek mégis ismerős az illata. Ismerősek az utcák, a parkok, az épületek.
Nekem azok a kedvenc könyveim tőle, amelyekben a saját életét, a családja történetét dolgozza fel, mint a Régimódi történet-ben.


A könyv igazi családregény, amely három generáció történetét meséli el, a női szereplőket, az író dédanyját, nagyanyját és édesanyját helyezve a középpontba. Három nagyon erős, ellentmondásos személyiség, mint ahogy maga Szabó Magda is az volt.

Különös és sok szempontból tragikus élet jutott ezeknek az asszonyoknak, melyek örökségét mind továbbörökítették saját leányaiknak. Amilyen nők, feleségek és anyák voltak. Kemény sorsok és kemény asszonyok, akikkel a regényben sokszor nehéz azonosulni, nehéz megérteni őket.


A terápiás folyamatban gyakran eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy mit örököltünk, mit hozunk magunkkal a szüleinktől, továbbmenve pedig a nagyszüleinktől, dédszüleinktől. A felmenőink más világban éltek, mint mi. Ők átélték a világháborút, a megszállást, azt a kort, ami számunkra már „történelem”. Mindannyiunk családi krónikái tele vannak tragédiákkal és hőstettekkel, áldozatokkal és harcosokkal.


Nem csak a hajunk színét és az alkatunkat kapjuk tőlük, hanem mindezeknek a tragédiáknak és hőstetteknek a lenyomatait a lelkünkben. Az áldozatok és harcosok üzeneteit a mi életünkre vonatkozóan. Ezt nevezik transzgenerációs hatásnak. Ezeknek egy részével tisztában vagyunk, másik része azonban rejtve marad, ami nem feltétlenül baj. Nagyon nehéz kérdés, hogy mennyire kell feltárnunk azt, amit mások inkább eltitkoltak előlünk, vagy mi magunk rejtettük el a tudatunk egy hozzáférhetetlen rejtekébe, a saját védelmünk érdekében.
A választ talán abban az irányban kell keresni, hogy van-e valami olyan titok, ami megbetegít minket.
Ha van, akkor azt érdemes elővenni, megvizsgálni és saját magunkban meggyógyítani, feldolgozni.


A Régimódi történet egyáltalán nem könnyű olvasmány, stílusában azonban van valami, ami megkönnyíti a legnehezebb történetet is. Nagy bátorságra vall, hogy Szabó Magda képes volt szembenézni és papírra vetni ezeknek a nőknek, a saját családtagjainak a történetét.
Különösen ajánlom azoknak, akik azt érzik, hogy a problémáik, megkötözöttségeik túlmutatnak a saját életük tapasztalatain.

A Régimódi történet legújabb kiadása a Jaffa Kiadónál jelent meg 2017-ben.

Szabó Magda: Régimódi történet: About Us
bottom of page