top of page
Search
  • emesezubany

Karrier: újratervezés?


Önkéntes munka Chilében, nyelvtanulás Olaszországban, cukrászdanyitás a Balaton környékén. Csak néhány a manapság népszerű tevékenységekből karrierváltás- vagy szünet esetén. Te mit választanál, ha egy időre kiszabadulhatnál a megszokott életedből?


Gyakran annyira elfoglaltak vagyunk azzal, amiről azt hisszük, tennünk kell, hogy nem is gondolunk bele: tényleg ezt szeretném csinálni, ez az az élet, amit szeretnék élni? Mégis egyre többen vannak, akiknél nem pusztán a nyári szabadság utáni nosztalgiáról van szó és komolyan mérlegelik, kisebb-nagyobb szünetet vagy hajtűkanyart építenek be pályafutásukba.

A sabbatical vagy karrierszünet kifejezés az akadémiai pályáról indult: legelőször az egyetemi professzoroknak ajánlottak fel hétévente egy kutató, kreatív évet. Ugyanakkor az üzleti életben is folyamatosan növekszik azoknak a vállatoknak a száma, akik fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot biztosítanak munkatársaiknak a megújulás érdekében, amit számos formában tölthetnek el.  Vannak, akik nyelveket, új készségeket tanulnak, társadalmi szerepvállalást biztosító tevékenységet végeznek vagy bejárják a világot egy hátizsákkal. A periódusból nemcsak a munkavállaló profitál, hiszen a cégnek jó motivációs eszköz a megtartás érdekében, ráadásul egy kipihent, szakmailag is felfrissült munkatársat "kapnak vissza".


Mi a különbség a sabbatical és a karrier szünet között?

A sabbatical jellemzően egy hónaptól egészen két évig tart és belső policytől függ, milyen juttatás jár erre az időszakra. Előnye mindkét fél számára, hogy biztosan tudják, a munkatárs visszatér az adott pozícióba és csak ideiglenesen kell helyettesíteni.

A karrier szünetnél viszont egyértelmű a szakítás, a kolléga felmond és a periódus végen máshol, akár teljesen eltérő területen folytatja karrierjét.


Hogyan tudjuk eldönteni, számunkra mi az ideális?

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tenni magunknak: miért csinálnánk?

Elegünk van a munkánkból, untatnak feladataink, vagy csupán környezetváltozásra van szükségünk? Mielőtt belevágunk, elengedhetetlen tisztáznunk, hogy teljesen mással foglalkoznánk, vagy ugyanazt folytatnánk, csak kicsit másképp, máshol, máskor.

Ha nem forgatnánk fel fenekestül az életünket, csak arra vágyunk, hogy visszaszerezzük lelkesedésünket, feltöltődjünk, és újult erővel végezzük munkánkat, a sabbatical remek alkalom; a lehetőségeinktől függően akár már egy hónap is.

Amennyiben azt érezzük, gyökeres változásra van szükségünk, hogy visszataláljunk önmagunkhoz és rájöjjünk, mitől lesz újra értékes életünk, a karrier szünet során ezt kideríthetjük. Miután ezeket tisztáztuk, kezdődhet a tervezés, ami nélkül semmiképp se vágjunk bele. A miért után erre keressünk válaszokat: mit, mikor és miből?

Ha megfogalmaztuk magunknak a célunkat, már könnyebb kitalálni, hogy ezt milyen tevékenységekkel érhetjük el. Az elköteleződést segíti, ha kitűzzük a kezdetét és a tervezett időtartamát, sőt, ezt másokkal is megosztjuk. Ahhoz, hogy mindez stresszmentesen induljon, fontos megterveznünk azt is, miből finanszírozzuk a kitérőt és ehhez mit kell elrendezni.

Végül mire készüljünk fel leginkább? Még ha úgy is érezzük, mindenre gondoltunk, számos meglepetés és kihívás ér majd bennünket. És pont ez a szépsége ennek a történetnek.


Mivel gazdagodhatunk visszatérésünk után?

Akár jelenlegi munkahelyünkön, akár máshol folytatjuk, letisztul bennünk, mi az, ami igazán fontos számunkra az életben és ezt hogyan érhetjük el

Feltöltődünk lelkileg és mentálisan is, így újult energiával állunk neki a következő időszaknak

Olyan készségeket és tudást sajátíthatunk el, amelyeket itthon soha nem szerezhettünk volna meg

Nyitottabbak és kreatívabbak leszünk; javul adaptációs készségünk és képesek leszünk olyan „pontokat is összekötni”, amelyek mellett eddig elmentünk

Fejlődik önreflexiónk és tudatosabbak leszünk szakmailag és a magánéletben is.

Lehet, hogy érezzük, nem vagyunk teljesen a helyünkön, de hónapokra eltűnni és valami egészen mást csinálni azért mégis csak túlzás. Akkor sem érdemes teljesen a szőnyeg alá söpörni a kérdést. Vegyünk ki néhány - vagy akár csak egy - nap szabadságot, menjünk el egyedül egy számunkra ismeretlen helyre és próbáljunk ki új dolgokat. Közben kicsit figyeljünk befelé, időt adva magunknak hogy rájöjjünk, mi az, ami zavar, magával ragad, vagy épp hiányzik. Így is felfedezhetünk hiányzó összetevőket a kerek élethez.


Zubány Emese pszichológus


Az eredeti cikk az InfoPont Magazin 2017. szeptemberi számában jelent meg.

45 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page