Berkes Tímea PhD

pszichológus

Pszichológusként végzett munkám két nagy témakör köré szerveződik. Az egyik témakör egészségpszichológiai szemléletű. Testünk és lelkünk egy rendszert alkot, természetes tehát, hogy ha lelkileg kibillenünk az egyensúlyból, akkor előbb-utóbb testi szinten is problémát tapasztalhatunk. Minél előbb állítjuk helyre a lelki egyensúlyunkat, annál kisebb az esélye, hogy testi szinten is tartósan problémákat okoz a stressz, vagy egyéb diszharmonikus lelki folyamatok.
Doktori kutatási témám a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése volt, és azóta is fontos számomra nemcsak az ehhez szükséges életmódbeli változtatások (például a dohányzásról való leszokás vagy a rendszeres testmozgás) segítése, hanem a stresszkezelés, illetve a – nem klinikai mértékű – negatív érzelmek (szorongás, depresszív tünetek, illetve harag és ellenségesség) csökkentése is.


Egészségpszichológiai szemlélettel a következőkben tudok segíteni: stresszkezelési eszköztár kialakítása; dohányzásról leszokás támogatása; szívbarát életmód kialakítása, beleértve az érzelmi állapotok javítását és a testsúlycsökkentést; krónikus betegséghez alkalmazkodás elősegítése (szükség esetén a beteg és a családtagjai számára egyaránt); ételérzékenység vagy ételallergia miatt hirtelen szükséges étrendváltoztatáshoz való alkalmazkodás elősegítése.


A másik fontos témakör, ami pszichológusként foglalkoztat, az útkeresések időszaka. Ilyenkor sokszor azt érezzük, hogy nincs nagy baj, csak éppen (már vagy még) nem vagyunk a helyünkön; az is lehet, hogy egyszerre több életterületünk is mozog, változik. Ha ez tart már egy ideje, akkor lehet, hogy már össze is vagyunk zavarodva, azt sem tudjuk, hogy mihez fogjunk, mit próbáljunk megváltoztatni, és főleg, hogy hogyan. Sokszor ez az életút közepén jelentkezik, akár munkával kapcsolatban, esetleg egy kiégést követő vagy a kiégés megelőzése érdekében zajló útkeresésként, akár kapcsolati téren. Mindehhez hozzájárulhat, ha egy régi kudarcélmény akadályozza a saját út megtalálását – ilyenkor fontos része a folyamatnak, hogy a kudarcélményt akadályból az előrelépés elősegítőjévé változtassuk.


Pszichológus diplomámat az ELTE-n szereztem 2008-ban, egészségpszichológia szakirányon. Utána hosszú időn keresztül az egészségpszichológia állt az érdeklődésem és a munkám középpontjában. Doktori kutatásomat kardiológiai rehabilitáción átesett szívbetegekkel végeztem, és a szív- és érrendszeri megbetegedések egészségpszichológiája, illetve általában az egészségfejlesztés, a prevenció, és az életmód-változtatás a fő oktatási és kutatási témáim közé tartoztak az ELTE-n, ahol tíz tanévet töltöttem. Dolgoztam dohányzásról leszokást támogató tanácsadóként, illetve önkéntesként szívbetegekkel. Jelenleg angol nyelvű life coach tanulmányaim vége felé járok, így hamarosan megoldásközpontú coaching-folyamatban is tudok segítséget adni.

A tudományos szemléletet kiegészíti számomra a spirituális hagyományok iránti érdeklődés, beleértve az asztrológia és grafológia iránti érdeklődést is.

Elérhető programjaim:

Pszichológiai konzultáció

Elérhetőségem:

berkes.timea@thetherapy.hu