top of page

Irodalomterápia

csoportos és egyéni önismeret szövegekkel

Az irodalom-, vagy másnéven biblioterápia szó első fele, a 'biblio' könyvet jelent, a 'terápia' pedig a mi értelmezésünkben kísérést, vezetést - nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy magunkra találjunk egy-egy szövegben.

Ez a módszer ugyanis pontosan erről szól: nem arra figyelünk, hány metaforát tudunk felfedezni az adott írásban, vagy hogy mire gondolhatott a költő, hanem egyszerűen hagyjuk, hogy hasson ránk a szöveg. Majd megnézzük, hogy ezek a hatások mit mondanak nekünk. Ettől válik önismeretivé a foglalkozás.

Bármilyen szöveg segíthet minket az önismereti munkában. Hiszen a lényeg az, hogy az olvasás során belekerül az olvasó személyisége is; egy mű főhősének nevében beszélni eleinte mindig könnyebb, mint a sajátunkként elmondani egy gondolatot.
Tematikus foglalkozásaink során támogató kérdéseinek és visszajelzéseink segítségével a csoporttagok megoszthatják egymással a szövegértelmezéseiket. Így lehetőséget kapnak megismerni más olvasatokat is, szélesíthetik a látókörüket, eddig nem tapasztalt nézőpontokat fedezhetnek fel. Ezzel pedig lépésről lépésre közelebb kerülhetnek önmagukhoz.

Csoportjainkra és egyéni foglalkozásainkra elsősorban azokat várjuk, akik elakadtak munkahelyi vagy magánéletükben, valamely problémájukat nem tudják megoldani, valamilyen eseményen nem tudnak túllendülni, és ezek feldolgozásához, a továbblépéshez keresnek segítséget.

Ez a módszer szelíd módja annak, hogy elmélyítsük önismeretünket, és megértsük cselekedeteink mozgatórugóit. Mivel elakadásai szinte mindenkinek lehetnek az élet során, a hagyományosan igénybe vehető mentálhigiénés szolgáltatások mellett (pszichológus, pszichiáter, stb.) ezekben a csoportokban a résztvevők biztonságos környezetben tudják megdolgozni hétköznapi problémáikat és választ kapni a felmerülő kérdéseikre.


A sorok közt megtalálhatjuk önmagunkat, a csoportban pedig azt is megtapasztalhatjuk, hogy nehézségeinkkel sosem vagyunk egyedül.


A foglalkozásokat a Bookself csapatából Gaál Szilvia irodalomterapeuta tartja. Az irodalomterápiás alkalmak díjának meghatározása egyéni egyeztetés alapján történik.

Irodalomterápia: About Us
bottom of page